Laboratorium Kultury Sokołowsko
Laboratorium Kultury Sokołowsko / Widok od strony miasta Projekt konkursowy na siedzibę Fundacji InSitu.

Rozbudowa XIX-wiecznej siedziby dawnego sanatorium strawionego przez pożar w 2005 roku, o siedzibę Fundacji In Situ i Laboratorium Kultury Sokołowsko.
Na ich funkcję składają się m.in. galeria i pracownie artystów, park rzeźby oraz dom fundatorów.

Nowa bryła w formie sztaby rozpięta jest nad przejściem łączącym dziedziniec wejściowy na teren Laboratorium (1) z Ogrodem Sztuki (2) – parkiem na tyłach założenia.
Laboratorium Kultury Sokołowsko / Schemat powiązań terenowych Laboratorium Kultury Sokołowsko / Schemat strukturalny obiektu Sztaba o drewnianej konstrukcji kratowej pokryta została refleksyjną powłoką, która odbijając otaczającą zieleń pomimo swej nowoczesnej formy wtapia się w otoczenie.

Powłoka została podzielona na uchylne panele, umożliwiające selektywne doświetlanie wnętrza obiektu światłem naturalnym jak i utworzenie ekranu wykorzystywanego podczas pokazów kina plenerowego.
Laboratorium Kultury Sokołowsko / Wnętrze obiektu Laboratorium Kultury Sokołowsko / Widok obiektu od strony parku Autorzy projektu:
Sebastian Bałut
Monika Forgacz
Marek Kozłowski
Wojciech Strzelczyk

Współpraca:
Michał Jońca