Willa Brehmera w Sokołowsku
Willa Brehmera w Sokołowsku / Schemat przyrostu bryły Projekt adaptacji i modernizacji ruin Willi Brehmera, będącej częścią dawnego sanatorium w Sokołowsku przekształconego obecnie na siedzibę Fundacji Sztuki Współczesnej InSitu, której jednym z zadań statutowych jest prowadzenie Laboratorium Architektury.

Projekt polega na stworzeniu ram. w oparciu o które zapraszani każdorazowo przez fundację twórcy, będą dodawać kolejne, indywidualnie traktowane elementy odpowiadające kolejnym etapom rozwoju Insitu do zastanej po poprzednikach całości.

Daje to możliwość stworzenia jedynego w swoim rodzaju, otwartego na ciągłe zmiany i nieustannie rozwijającego się obiektu, łączącego w spójny sposób różnorodne podejścia twórcze.
Willa Brehmera w Sokołowsku / Widok ogólny W projekcie została także zaproponowana pierwsza część Willi w postaci wstęgowo ukształtowanego tunelu przeprowadzającego gości przez istniejące ruiny, z parkowego dziedzińca wejściowego do sal ekspozycyjnych.

Wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Fundację InSitu
Autorzy projektu:
Sebastian Bałut
Monika Forgacz
Marek Kozłowski
Wojciech Strzelczyk

Współpraca:
Michał Jońca