Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie
Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie / Szatnia i klub Projekt modernizacji i adaptacji socrealistycznego budynku auli głównej Wyższej Szkoły Ekonomicznej ALMAMER.

Do wiodącej funkcji auli doprojektowany został klub studencki oraz rozbudowana częsc gastronomiczna. Budynek został ponadto dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

W celu wydobycia walorów istniejacej, socrealistycznej architektury obiektu zachowano historyczne detale a przy projektowaniu nowych elementów wnętrz inspirowano się stylistyką lat 50-tych łącząc dawne wzory ze współczesnymi formami.
Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie / Wejście do klubu Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie / Klub Klub studencki na poziomie –1 składa sie wydzielonych, kameralnych podprzestrzeni o różnych funkcjach i charakterze, oznaczonych dominującymi w nich kolorami.

Oprócz powiązań z pozostała częścią budynku, klub zaopatrzony jest w osobne wejście z zewnątrz umożliwiając mu niezależne funkcjonowanie.

Część podziemna powiązana jest windami gastronomicznymi z umieszczoną na parterze kuchnią.
Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie / Strefa baru Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie / Stołówka Na parterze zlokalizowano stołówkę studencką z zapleczem, dostepną bezpośrednio z socrealistycznego, dobrze zachowanego holu głównego promieniującego estetycznie na salę jadalną i bar.

Istniejaca na piętrze aula z bardzo dobrze zachowanym detalem z epoki została jedynie dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych.
Budynek akademicki uczelni Almamer w Warszawie / Widok na wydzieloną strefę dla kadry Autorzy projektu:
Andrzej Strzelczyk
Sebastian Bałut
Monika Forgacz
Michał Jońca
Wojciech Strzelczyk